Eerste hulp bij Fonts & Lettertypes

Ja ja…. Lettertypes! Naar mijn idee soms wel het alle moeilijkste van de hele branding. Een zoektocht die soms 1 uur kan duren, maar ook 3 dagen (haha huilen, maar een piek aan gelukstofjes als ik de juiste vind!).

Veel mensen denken dat je alleen een logo nodig hebt om goed te communiceren naar je klanten. Maar helaas brengt alleen een logo niet per se herkenning op, of emotionele verbinding. Waar het om gaat, is dat jij de juiste sfeer weet neer te zetten, die jouw visie en boodschap omvat, waar jij je in herkent. Want als jij je erin herkent, zal het je minder moeite kosten om jezelf zichtbaar te maken.

En dat zit ‘m dus in elk element van jouw branding: Logo, kleuren, lettertypes, eventuele vormelementen, taal en fotografie.

In deze blog geef ik je tips waar je fonts/lettertypes kunt vinden en wat het belang is van de juiste lettertypes.

 

DE KRACHT VAN DE JUISTE LETTERTYPES

  1. Identiteit en herkenbaarheid: Lettertypes kunnen een krachtige indruk achterlaten en dus een merk versterken. Laat de lettertypes consistent terugkomen in al je communicatie, dit zorgt voor herkenbaarheid.
  2. Emotionele verbinding: Lettertypes kunnen emoties oproepen en een bepaalde sfeer of gevoel overbrengen. Zorg ervoor dat je je lettertypes zorgvuldig uitkiest zodat het overeen komt met je waarden en je persoonlijkheid.
  3. Onderscheidend vermogen: Met een uniek lettertype kunnen mensen jou onderscheiden van een ander. Niet geheel onbelangrijk!
  4. Herhaling en betrouwbaarheid: Een consistente visuele identiteit wekt vertrouwen op bij je (toekomstige) klanten. Gebruik dus telkens dezelfde lettertypes. Het zou ook gek zijn als de Rijksoverheid of de NS telkens een ander lettertypes kiest ; )

 

WAAR KAN IK LETTERTYPES VINDEN?


GRATIS LETTERTYPES


Google Fonts
Hier kun je hele uitgebreide, professionele lettertypes vinden. Ik download vaak hier lettertypes voor de Body-tekst (de lange teksten). Deze zijn duidelijk en helder. Bijvoorbeeld: Source sans, Open sans, Montserrat of Raleway. Ze zijn allemaal gratis te gebruiken voor persoonlijk en commercieel gebruik.

Font Share
Op deze website staan gratis fonts voor persoonlijk en commercieel gebruik. Ze hebben ook font-paren gemaakt, zodat je kunt zien hoe het in combinatie met elkaar eruit ziet.


Font Squirrel
Hier kun je uit veel verschillende soorten lettertypes kiezen. Wel is hier vaak het gevaar dat veel fonts er helemaal niet professioneel uit zien. Dus reflecteer goed op het lettertype dat je kiest, wat roept het bij jou op? Wat roept het bij anderen op?

Let op: Koop geen ‘gratis’ font die je niet commercieel mag inzetten. Dit staat vaak in de beschrijving. De makers van de lettertypes zijn er soms op uit om boetes uit te delen. Dus heb respect voor de ontwerper, en betaal de licentie.


LETTERTYPES MET LICENTIE

Speciale professionele uitgebreide fonts / lettertypes heb je vaak een licentie voor nodig. Dit is zeker te moeite waard, als je het mij vraagt!

Creative market
Hier heb ik een abonnement en ik koop elke maand zeker 2 nieuwe fonts. Ik vind deze website fijn, omdat er heel veel font-ontwerpers hun lettertypes.aanbieden.

FontSpring
Dit is ook een overzichtelijke en fijne website, waarbij je makkelijk kunt sorterenen op de stijl van een lettertype.

MyFonts
Ook een populaire website voor fonts met licentie!

Via Pinterest
Als je op Pinterest zoekt op fonts/lettertypes kom je vaak bij font-ontwerpers uit die hun lettertypes ook verkopen via hun eigen site. Hier kun je onverwacht op hele luxe en toffe fonts uitkomen!


Succes met je zoektocht (L)!
Je mag mij altijd een linkje sturen (via bijv. Instagram) van het lettertype dat je wilt gaan gebruiken, dan kan ik mijn professionele oog er even overheen laten gaan of het een goed lettertype is! 

Back to blog

Leave a comment

Please note, comments need to be approved before they are published.